2014. október 18., szombat

A mese szélén imbolyogva



A nyaralásra készülve vettem meg Adamik Zsolt könyvét, az Ördögbőr grófját, mert rettentő kalózmesékre volt szükségünk, és az alcím éppen ezt ígérte. Nem kaptunk rettentő kalózmeséket. De kaptunk helyette mást: egy igazán vicces könyvet, áradó humorral, nyelvi leleményekkel, sőt, vigasz-muníciókkal is olyan esetekre, amikor egy iskolás fiú bajban van, mert nem barátkozik vele a Klári, vagy összeveszett a legjobb barátjával, vagy hiányzik neki az anyukája. A mesék mindig egy rövid, apa és fia között lezajló párbeszédet követnek, és rímelnek, választ adnak a beszélgetés közben felvetett gondokra-bajokra, vagy csak máshonnan világítják meg a kérdést, ami rendszerint segíteni szokott.
            Nem kell megijedni, nincsen szó szerencsére nevelési szándékról meg szájba rágott igazságokról. Az Ördögbőr grófja könnyed, vidám mesefüzér, kisebb és nagyobb színes lampionok sora az esti mesék madzagjára fűzve.
             Részesei lehetünk azért néhány igazán rettentő kalandnak is: a mese szélét őrző sokfogú, borzalmas Mélyvízi Kreccsen és Ördögbőr grófja küzdelmének például, de az ellenszenves ellenőr-cápa is meglakol, amikor a Tengeróceánba pottyantják a palló végéről, Csipacsabi pedig későn veszi észre, hogy míg az aranyait számolgatta, mindent elszalasztott.
            Esti meséléshez kiváló könyv, a Pagony Kiadó hét éven felülieknek ajánlja, és ezt a fajta áradó nyelvi humort talán tényleg ők díjazzák inkább, mint a kisebbek, akik igazi kalózsztorikat akarnak hallani véres kampókezekkel és süvítő ágyú-lövedékekkel.
            Mészely Ilka borítója, az előzéklapra rajzolt hosszasan böngészhető térképe, az illusztrációi mind-mind ragyogóan kiegészítik a szöveget, sőt, hozzá is adnak egy újabb dimenziót, Kreccsen megfelelően szörnyű a képen, a förtelmes SivákMivák éppen annyira szánandó, mint amennyire félelmetes, a kalózok meg pont olyan bugyuták, mint amilyennek elképzeli őket az ember.
Remek, könnyed, vicces, mégis elgondolkodó könyv, ami a mese szélén imbolyog, kalózimádóknak feltétlenül ajánlom, együtt-mesélős estékre.

Kertész Edina

Adamik Zsolt: Ördögbőr grófja
Mészöly Ilka rajzaival 
Pozsonyi Pagony Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése